Wat doet een re-release met de waarde van een LEGO® set?

Wat doet een re-release met de waarde van een LEGO® set?

Wat doet een re-release met de waarde van een LEGO® set?

De afgelopen jaren heeft LEGO® in toenemende mate sets uitgebracht die een heruitgave (een re-release) zijn van een set die in eerdere jaren al eens verschenen is. Wat doet dit met de waarde van de originele set en loont het om de nieuwe versie te kopen? Omdat niet elke re-release dezelfde eigenschappen heeft, hebben we 3 voorbeelden op een rij gezet en bespreken we wat er met de waarde van de sets is gebeurd. We hebben hierbij geprobeerd om voorbeelden uit zo divers mogelijke LEGO® thema’s te beschrijven.

Voorbeeld #1: Taj Mahal (10189 vs. 10256)

Dit is het meest concrete en duidelijke voorbeeld van een LEGO® set die een re-release krijgt. De originele set 10189 uit 2008 bevatte 5.922 onderdelen en kostte destijds $299. In 2017 werd echter set 10256 uitgegeven, een exacte kopie van de eerdere set, met slechts 1 onderdeel meer: de Brick Separator. De nieuwe versie kostte echter $369. Zoals verwacht zie je dat sinds de uitgave van de nieuwe versie de prijs van de oude versie vaak lager uitvalt en lastiger te verkoper is. Niet gek natuurlijk, het gaat immers om precies dezelfde set. De meeste mensen kopen hem om te bouwen en neer te zetten en dan maakt het niet uit welke versie het is. De enige kopers die overblijven zijn de hardcore verzamelaars die de originele set in MISB staat willen hebben. Conclusie: Komt er een exacte kopie van een oudere set op de markt? Probeer de oude zo snel mogelijk te verkopen voor de best mogelijk prijs, voordat de nieuwe versie beschikbaar is.

Voorbeeld #2: UCS Millennium Falcon (10179 vs. 75192)

Dit is misschien wel de set der sets. De UCS Milennium Falcon is de grootste set ooit gemaakt (de nieuwe versie althans) en maakt deel uit van één van de belangrijkste productlijnen van LEGO®: Star Wars. Het origineel (10179) uit 2007 is voor veel verzamelaars een heilige graal en kost in extreme gevallen een prima maandsalaris. De nieuwe versie (75192) uit 2017 is geen exacte kopie, maar eerder een verbeterde versie. Het aantal onderdelen nam ook toe van 5.197 naar 7.521. Ondanks dat er dus genoeg verschillen zijn tussen de sets, was er ook in dit geval sprake van een flinke waardedaling van de originele set (10179). Wederom willen mensen simpelweg de ervaring van de set en geven ze minder om welke versie het is. 

Voorbeeld #3: The White House (21006 vs. 21054)

Heel recent nog is LEGO® set 21054 The White House uitgekomen. De originele set (21006) uit 2010 bevatte enkel het hoofdgebouw, waarbij de nieuwe set (21054) ook de vleugels van het gebouw bevat. De nieuwe is dan ook veel groter en bevat een veelvoud stenen. De interesse in de oude set zou veel minder worden, zou je dus denken. Integendeel, blijkt echter! In tegenstelling tot de hierboven genoemde voorbeelden, wordt de LEGO® Architecture serie echt gezien als iets wat je ‘compleet’ moet hebben. Hierdoor zijn deze sets extreem waardevast en doet een nieuwe versie niet tot nauwelijks iets met de prijs van de oude versie. Sterker nog, er lijkt een toegenomen interesse in de oude set, nu deze weer in het nieuws is.

Conclusies

Op basis van de voorbeelden hierboven zijn een aantal belangrijke leerpunten op te merken. Ten eerste is lijkt LEGO® regelmatig na ongeveer 10 jaar te overwegen of er behoefte is aan een re-release. Wellicht is het als investeerder dus goed om je grote sets nooit langer dan 8-9 jaar in bezit te hebben alvorens je je winst pakt. Echter kunnen sommige sets dermate uniek zijn, of onmisbaar in een verzameling, dat de waarde bijna gegarandeerd omhoog blijft gaan, ongeacht een eventuele nieuwe versie. Tenslotte kan het zo zijn dat je LEGO® set unieke onderdelen bevat die niet in de re-release te vinden zijn. Iets wat er voor zorgt dat de waarde van de set beter behouden blijft.

Heb je zelf ervaring met het waardeschommelingen van een LEGO® set na een re-release? Laat het ons weten in de comments!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *