LEGO® sets verkopen met of zonder minifiguren?

LEGO® sets verkopen met of zonder minifiguren?

LEGO® sets verkopen met of zonder minifiguren?

Wanneer je handelt in LEGO® sets, dan zal er ook wat verkocht moeten worden. In het geval van geopende sets, maar zelfs ongeopende sets, rijst dan de vraag. Moet ik de minifiguren eruit halen en los verkopen of niet? Voor veel verzamelaars gaat het bij sets met name om de minifiguren. Hieronder nemen we een aantal aspecten door die meewegen in het wel of niet los verkopen van de minifiguren.

Alleen bij bepaalde LEGO® thema’s

Laten we beginnen met zeggen dat het los verkopen van de minifiguren slechts bij een aantal LEGO® thema’s rendabel kan zijn. Voor sets uit bijvoorbeeld de City, Creator of zelfs de Speed Champions series zullen niet snel een verzamelwaarde hebben die het de moeite waard maakt om ze los te verkopen. Echter specifiek van thema’s als Star Wars, Super Heroes en Harry Potter bevatten minifiguren van bekende karakters, wat de verzamelwaarde extreem verhoogt. Vooral wanneer je de sets met korting hebt kunnen kopen, kan het lonen de minifiguren los te verkopen. Een voorbeeld:

Je hebt een LEGO® Star Wars battle pack uit 2016 voor €10 weten te kopen. De minifiguren uit deze sets zijn (in goede staat) individueel vaak €2-2,5 waard. Dat betekent dat wanneer je deze voor die prijs weet te verkopen, de LEGO® onderdelen uit de set nagenoeg gratis waren. 

Wanneer je bovenstaand voorbeeld vaak uitvoert, kan zich een mooie hoeveelheid extra LEGO® opbouwen die vervolgens met winst verkocht kan worden of bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor MOC’s en andere bouwwerken ten behoeven van je YouTube kanaal!

Combineren van minifiguren uit verschillende LEGO® sets

Zoals hierboven gezegd wordt, zijn er thema’s waarbij het los verkopen van de minifiguren je meer op kan leveren. Maar het is ook mogelijk om bepaalde minifiguren te combineren. Neem bijvoorbeeld de Iron Man figuren uit de Super Heroes serie. Hier zijn er veel van, zelden tegelijk in dezelfde set. Als je er meerdere hebt, kun je hier een mooi pakket van maken. Hierdoor geef je een verzamelaar de kans om in één keer zijn verzameling completer te maken. Dat kan meer opleveren dan als je ze los zou verkopen. 
Een vergelijkbare situatie is te vinden bij de Star Wars serie. Zogenaamde ‘army builders’ verzamelen legers van Star Wars figuren en zullen blij zijn als ze in één keer een grote hoeveelheid Stormtroopers kunnen kopen. 

Wat te doen met de overgebleven onderdelen?

Als de minifiguren eenmaal zijn verkocht voor een goede prijs, blijft het restant van de set over. Hier zijn meerder opties voor. Je kunt het natuurlijk zelf houden om mee te bouwen, en op die manier bijvoorbeeld in te zetten voor een YouTube kanaal. Het is ook mogelijk om het te verkopen en dan is er weer de keus om dit te doen als set (maar dan zonder de minifiguren), of in bulk. Ook hier speelt het weer een rol uit welk thema de set komt. Grote Star Wars voertuigen zullen vrij makkelijk verkopen, zelfs zonder de minifiguren, maar een City set niet. De gouden regel hiervoor lijkt dan ook: Als de set niet uit een verzamelbaar thema komt of klein is, dan is het beter deze als bulk aan te bieden. Is het een grotere set, dan kun je deze het beste als zodanig aanbieden.

Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar uit vele jaren ervaring in het kopen en verkopen van LEGO® op plekken als Facebook Marketplace, BrickLink en Marktplaats, lijkt de hierboven beschreven methode de beste om zoveel mogelijk rendement uit je LEGO® te halen. Heb je hier zelf ervaring mee? We horen graag van je in de comments!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *