LEGO® sets verhuren

LEGO® sets verhuren

LEGO® sets verhuren

Het verhuren van LEGO® sets is een weinig beschreven mogelijkheid om te investeren in LEGO®, maar het kan een prima rendement geven en daarnaast een leuke bezigheid vormen. Er zijn wel een aantal dingen om goed over na denken, dus hieronder gaan we stap voor stap in op de dingen waar je rekening mee moet houden als je overweegt LEGO® sets te gaan verhuren.

Welke sets zijn verhuurbaar?

Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag als je LEGO® sets wilt gaan verhuren. Met honderden sets om uit te kiezen, is het zaak om precies die set te kiezen die mensen wíllen huren en ook nog een mooi bedrag kunnen opbrengen. De beste sets hiervoor zijn de sets die een geweldige bouwervaring opleveren (vaak de grotere sets) of de sets die naast de bouwervaring iets extra’s leveren (denk aan de LEGO® Boost of de minder bekende LEGO® Education sets).

De bovengenoemde sets hebben als gemene deler dat ze vaak prijzig zijn. Er zijn genoeg mensen die graag ooit zoiets willen bouwen, zonder dat het daarna per sé willen houden of in een vitrine willen zetten. De set kunnen huren voor een acceptabel bedrag is dan interessant.

Rekenvoorbeeld

Om een wat concreter beeld te geven van wat de opbrengst kan zijn van het verhuren van LEGO® sets, geven we een rekenvoorbeeld:

Neem een gemiddelde LEGO® Creator modular set en neem aan dat deze met korting aangeschaft kan worden voor €150,-. Het duurt vaak 4-5 uur voor een gemiddelde bouwer om een dergelijke set in elkaar te zetten. Bij een huurprijs van bijvoorbeeld €19,95 zijn de kosten voor het entertainment per uur dan een slag beter dan bijvoorbeeld een bioscoopfilm. Nadat de set 8 keer verhuurd is heb je dan grofweg €160 aan inkomsten. Neem aan dat je die €10 kwijt bent aan het vervangen van inmiddels ontbrekende onderdelen en je hebt je set terugverdiend. Deze 8 verhuurperiodes zullen niet achter elkaar plaats vinden, dus laten we hier 2 jaar voor nemen. Dat betekent dat een grote set zich bij verhuur na ongeveer 2 jaar terugverdiend heeft, waarna de set weer doorverkocht kan worden en de opbrengst hiervan 100% winst is.

Er kan natuurlijk ook gekozen worden om de set langer dan 2 jaar te verhuren, maar er zullen in de tussentijd nieuwe sets uitgekomen zijn die makkelijker te verhuren zijn. Dit is een keuze die van de set en persoonlijke voorkeur afhangt. Verder is er nog geen rekening gehouden met eventuele kosten voor promotie en opslag, maar dit zal pas gaan spelen als er op een grotere schaal verhuurd wordt.

Waar vind je huurders?

Als je één of meerdere LEGO® sets hebt gekocht om te verhuren, dan is het nog wel nodig om genoeg huurders te vinden. Als je een persoonlijk netwerk hebt dan is dat handig, anders komen plekken als Marktplaats en Facebook Marketplace in aanmerking. Maar omdat het met verhuur handig is om het lokaal te houden, kunnen ook berichtenkaartjes bij je lokale supermarkt een optie zijn. Heb je eenmaal een aantal huurders, dan zullen er hopelijk een aantal zijn die regelmatig terugkomen. Dit scheelt je tijd en moeite en met wat mazzel komt via mond-op-mond reclame de rest op gang.

Uitbreiding van je aanbod

Hierboven noemen we dat na een bepaald aantal verhuurperiodes de set weer verkocht kan worden. Als je echter graag meer rendement wilt maken is het natuurlijk goed mogelijk om met de huurinkomsten al eerder een andere set te kopen en deze ook te gaan verhuren. Zo kun je in 2 jaar tijd een aardig aanbod aan verhuurbare sets opbouwen.

Er is al met al dus een prima onderliggende business case voor het verhuren van LEGO® sets. Bijkomend voordeel is dat je de sets natuurlijk ook zelf kunt bouwen en hier plezier aan kunt beleven!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *