LEGO® sets kopen en met winst verkopen voor beginners

LEGO® sets kopen en met winst verkopen voor beginners

LEGO® sets kopen en met winst verkopen voor beginners

Dit is waarschijnlijk de meeste voor de hand liggende manier om in LEGO® te investeren. Je koopt een set voor een bepaald bedrag en je verkoopt hem weer voor een hoger bedrag. Maar omdat dit erg voor de hand ligt, zijn er veel mensen actief op deze markt en is deze manier van investeren niet altijd een gegarandeerd succes. Hieronder leggen we de basisprincipes uit om in LEGO® set te investeren en deze met winst te verkopen.

LEGO® sets kopen: waar?

Er zijn eigenlijk twee manieren om aan sets te komen die je later weer kunt verkopen. Nieuw in de winkel en tweedehands. Wanneer je je wilt richten op nieuwe sets, dan is het noodzakelijk om deze te kopen met korting, anders is er te weinig ruimte om winst te maken. Tweedehands is lastiger, omdat je het dan koopt van iemand die er zelf ook geen verlies op wil maken. Toch zijn er wel eens goede deals te behalen als je er snel vanaf wilt. Uitverkoop bij plekken als Bol.com, Intertoys of Amazon zijn goede startpunten. Daarnaast heeft iedereen wel een speciaal adres of een lokale winkel om in de gaten te houden. Check al deze websites en adressen wekelijks en er komt vanzelf een deal voorbij waar je wat mee kunt.

UPDATE: We zijn ons er van bewust dat het ook prima mogelijk is om bijvoorbeeld op Marktplaats gebruikte sets te kopen die zo goed als nieuw zijn en deze met winst te verkopen. Omdat hier echter allerlei randvoorwaarden bij komen kijken zoals ontbrekende onderdelen, wel/geen doos of oplichting, behandelen we deze vorm van investeren in een aparte blogpost.

LEGO® sets kopen: welke?

Nu je weet waar je je sets wilt kopen is de vraag natuurlijk in welke LEGO® sets je gaat investeren. Met het oog op het vermeerderen van waarde vallen de kleine sets vaak snel af. Vooral omdat de procentuele winst over een erg klein bedrag niet interessant genoeg is, maar ook omdat de kleinere LEGO® sets doorgaans niet tot nauwelijks in waarde vermeerderen.

Investeren doe je dus in de groteren LEGO® sets. Maar niet elke set is hetzelfde. Of een set later meer waard wordt hangt af met name drie dingen:

  • Het thema: Bepaalde LEGO® thema’s zijn gebaseerd op populaire licenties als Star Wars, Lord of the Rings en Harry Potter. Wanneer deze sets uit de handel gaan is er vaak toch nog een levendige markt te vinden onder de fans van deze licenties.
  • De minifiguren: Wie LEGO® zegt, zegt minifiguren. Ze zitten in bijna elke set en hebben een hoge verzamelaarswaarde. In sommige sets zitten minifiguren die niet of nauwelijks in andere sets voorkomen. Dit zorgt later vaak voor een hogere waarde van die LEGO® set.
  • Exclusiviteit: Dit is geen verrassing natuurlijk, maar LEGO® sets die zeer kort in de handel zijn geweest, alleen verkrijgbaar waren tijdens een speciale gelegenheid of alleen in een bepaald land verkocht werden stijgen vaak snel in waarde.

Als het lukt om een set, liefst met korting, te vinden die ten minste één van deze kenmerken heeft, dan heb je een LEGO® set te pakken die de moeite kan zijn om in te investeren.

LEGO® sets verkopen met winst

Het vermeerderen van de waarde van een LEGO® set kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Zelfs waneer je een set koopt die snel daarna uit de handel is, zal er nog genoeg voorraad zijn in winkels om te zorgen dat de prijs niet meteen stijgt of zelfs eerst even daalt. Bewaren is dus het devies. Vergeet dat je de set hebt en bewaar deze 2-5 jaar.

Het bewaren van de sets moet zorgvuldig gebeuren, want de staat waarin hij verkeert moet perfect zijn om een goede prijs te krijgen. Zord dus voor een droge, stabiele omgeving zodat er geen vochtplekken of krassen op de set kunnen komen. Leg ook geen zware dingen op de doos, want dan kan deze deuken.

Wanneer je de goede set hebt gekocht en enkele jaren de verleiding hebt kunnen weerstaan om deze te openen, dan is het tijd om hem te verkopen. Zoek online naar hoe deze set geprijsd wordt en wanneer je tevreden bent met de winst, kun je hem verkopen op bijvoorbeeld marktplaats. Het is voor iedereen anders welk winstpercentage tot tevredenheid leidt. Met 20-40% winst heb in ieder geval je geld terug, plus een extra bedrag. Sommige sets kunnen tot wel 100% in waarde stijgen, maar zoals je verwacht duurt dit ook langer.

En nu?

Je hebt je set(s) verkocht met een beetje winst, maar wat ga je nu doen? Deze winst kan de basis zijn voor meer als je het allemaal weer opnieuw investeert in nieuwe sets. Zo kun je langzaam je ‘belegging’ uitbreiden en een vaste voorraad aan mooie sets aanleggen die ieder op het beste moment verkocht kunnen worden. Natuurlijk klinkt dit simpel, maar proces dat we hierboven hebben beschreven kost veel tijd en naarmate de collectie groeit ook veel ruimte. Maar als LEGO® je passie is, dan is dit een erg leuke manier om er mee bezig te zijn.

Het hierboven beschreven proces is de simpelste versie van investeren in LEGO®. Er zijn echter tal van dingen om rekening mee te houden en nog vele andere manieren om in LEGO® te investeren. We zullen op dit blog al deze aspecten stuk voor stuk behandelen zodat je de juiste informatie hebt om van jouw LEGO® een succesvolle investering te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *