Investeer in LEGO® MOC’s

Investeer in LEGO® MOC’s

Investeer in LEGO® MOC’s

Investeren in LEGO® sets is leuk, maar het is natuurlijk nog leuker om daadwerkelijk met het product bezig te zijn en misschien zelfs wat te bouwen. Dat is precies waarom MOC’s een goede vorm van investeren in LEGO® zijn.

Wat is een MOC?

Hoewel de term binnen de LEGO® community vrij bekend is, toch even een korte uitleg. MOC staat voor My Own Creation en is dus een bouwwerk dat niet door LEGO® zelf is ontworpen, maar door een fan. Technisch gezien is natuurlijk elk bouwwerk dan een MOC, maar over het algemeen wordt de term gebruikt voor de wat grotere, mooiere ontwerpen. Het soort ontwerpen dat je ook graag zelf wel zou willen maken. Voor sommige MOC’s zijn dan ook instructies te vinden, soms gratis en soms betaald.

Hoe kun je geld verdienen aan MOCs?

Er is een grote groep LEGO® fans die regelmatig MOCs bouwen op basis van instructies die door de ontwerper gemaakt zijn. Deze instructies zijn bijvoorbeeld te krijgen via een platform als Rebrickable. Het is mogelijk om via BrickLink alle benodigde stenen voor een dergelijke MOC te bestellen en deze te bouwen. Maar er zijn ook mensen voor wie dit te ingewikkeld of te veel moeite is. 

Door alle onderdelen van een MOC te verzamelen bespaar je dus moeite en dat is wat waard. Je kunt dan ook bijvoorbeeld standaard 10% bovenop de inkoopprijs van de stenen leggen wanneer je alle stenen van een MOC als pakket aanbiedt, al dan niet inclusief de benodigde instructies.

LET OP: Indien de instructies van een MOC gratis zijn dan is er geen probleem, maar wanneer het betaalde instructies zijn, wordt het over het algemeen niet door de ontwerper gewaardeerd wanneer deze worden doorverkocht. Controleer dit altijd en neem bij twijfel contact op met de ontwerper.

Welke MOC kies je?

Natuurlijk moet je selectief zijn in welke MOC je kiest om te verkopen. Denk goed na over waar vraag naar is, en bijvoorbeeld welke thema’s populair zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een LEGO® Star Wars MOC, zoals deze Luke’s Home on Tatooine, een LEGO® Architecture MOC die goed aansluit bij de officiële sets, zoals deze Petronas Towers, of juist een MOC die goed aansluit bij een speciale gelegenheid als valentijn of een bruiloft, zoals het Philadelphia Love Statue

Wat je ook kiest, let altijd op of de steentjes voor de MOC niet te duur zijn en of deze makkelijk in grotere hoeveelheden te krijgen zijn. Wanneer je immers in één keer voor meerdere modellen steentjes bestelt, kun je besparen op verzendkosten. Daarnaast moet de uiteindelijke verkoopprijs niet te hoog komen te liggen.

Met het rendement dat hierop maakt kun je kiezen om het aanbod steeds verder uit te breiden, maar je kunt het ook gebruiken om bijvoorbeeld van elke MOC één stuk zelf te houden als promotiemateriaal. Het verkopen van MOCs is een vorm van investeren in LEGO® waar je veel plezier uit kunt halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *