De beste manier om de waarde van LEGO® te bepalen

De beste manier om de waarde van LEGO® te bepalen

De beste manier om de waarde van LEGO® te bepalen

Wanneer je LEGO® koopt dan is de eerste vraag vanuit investeringsoogpunt altijd: Is dit een goede deal? Het antwoord hangt van veel dingen af, bijvoorbeeld of je nieuw of tweedehands LEGO® koopt, en of het een set is of bulk. Een doorgewinterde LEGO® kenner zal het grotendeels op gevoel doen, maar toch is het handig om een aantal handvatten te hebben. Hieronder gaan we in op verschillende manieren om de waarde van LEGO® te bepalen en enkele aspecten die de waarde kunnen beïnvloeden.

De prijs per LEGO® steentje

Dit wordt ook wel de price per piece genoemd en zoals de naam doet vermoeden is het de totaalprijs gedeeld door het aantal LEGO® steentjes. Het wordt door veel LEGO® fans gebruikt om te beoordelen of iets goed geprijsd is. Toch blijft het opletten, want de verschillen kunnen groot zijn. Zo zul je met nieuwe sets uit de winkel zien dat thema’s als LEGO® Star Wars en Architecture een relatief hoge price per piece hebben en thema’s als City en Creator een relatief lagere. Daarnaast is niet elk stukje hetzelfde. Zo zitten er in LEGO® Technic sets veel kleine pinnetjes die als onderdelen gelden. Het is dus geen perfecte maatstaf, maar zeker bij nieuwe sets en zo goed als nieuwe tweedehands sets kan het helpen. 

Dus wat is een goede price per piece? Onze ervaring is dat €0,10 een mooie prijs is als het gaat om nieuwe sets. Liefst pak ja natuurlijk kortingen en aanbiedingen mee om daar nog onder te komen, maar met €0,10 voor nieuwe sets zit je goed. Zodra de price per piece €0,07 of lager wordt voor nieuwe sets dan ben je bijna een dief van je eigen portemonnee als je het niet koopt.

De prijs per kilo van LEGO®

Deze manier van waarde bepalen wordt vooral gebruikt voor bulk LEGO® die tweedehands wordt aangeschaft. Het is echter heel moeilijk om een prijs per gewicht aan te wijzen die ‘goed’ is. Bulk LEGO® komt in alle soorten en maten, oud, vies, nieuw, dure thema’s, goedkope stenen. Om toch een richtlijn te geven op basis van ervaring dan is te zeggen dat voor relatief nieuwe bulk LEGO® een prijs per kilo van €15-20 een nette prijs is. Alles daaronder is vanzelfsprekend een goede deal. Voor oude, vieze of zeer gebruikte LEGO® ligt die prijs significant lager op €5-10 per kilo. Uiteraard is geen deal hetzelfde en kan het afwijken van deze cijfers, maar we hopen dat hier enige vorm van houvast door neergezet wordt.

De prijs per kilo is echter ook erg relevant voor nieuwe sets. Immers hoeveel LEGO® je voor je geld krijgt is alleen maar eerlijk te vergelijken op basis van gewicht. Het klinkt misschien vreemd, maar ga eens met een bagageweger en een tas naar de speelgoedwinkel en weeg een aantal sets en bereken op basis daarvan de prijs per kilo. Er kunnen flinke verschillen zitten tussen de thema’s!

De waarde van LEGO® dozen en boekjes

Dit is een terugkerend onderwerp dat we vaak voorbij zien komen. Moet je de doos wel of niet bewaren en hoeveel gaat er van je verkoopprijs af als de doos en de boekjes er niet bij zitten? Wanneer je een LEGO® set nieuw in doos koopt en bouwt, dan is het bewaren van de doos eigenlijk alleen de moeite bij sets van €100 en meer, maar vooral de hele dure sets, zoals de UCS Millennium Falcon en het enorme Hogwarts kasteel. Het bewaren van de geopende doos van goedkopere sets loont pas wanneer deze decennia oud zijn. De boekjes daarentegen zijn vaak belangrijker bij de kleinere sets. Veel mensen willen toch graag aan tafel met het originele boekje erbij een set bouwen, ook al zijn bijna alle bouwinstructies online te vinden op websites als HandleidingKwijt. Kortom, bewaar alleen van de grote sets de dozen, maar van alle sets de boekjes.

Websites die helpen met het bepalen van de waarde van je LEGO®

Bovenstaande methodes zijn hopelijk handige startpunten om te helpen een goede deal te sluiten. Soms is het echter noodzakelijk een exacte prijs te bepalen. Daar zijn gelukkig hulpmiddelen voor! Zo is er BrickLink, waar je niet alleen terecht kunt voor het kopen van losse LEGO® onderdelen, maar ook voor hele sets. Je kunt ook de gemiddelde verkoopprijs van een bepaalde set bekijken, zodat je weet wat men er daadwerkelijk voor over heeft. Daarnaast is er Brickwatch, waar je gemakkelijk de prijsveranderingen kunt volgen van LEGO® sets. Dit geeft een goed beeld van de prijstrend en helpt met bepalen wanneer het beste moment is om te verkopen.